Przygotowałam dla was kolejny przepis.
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
3 czerwone papryki
2 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę podsmażać składniki przez ok. 5 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
Po ugotowaniu zmiksować (najlepiej w stojącym mikserze planetarnym) lub blenderem ręcznym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
To tyle w tym poście.
Pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)