czwartek, 19 maja 2022

SAJGONKI

Cześć wszystkim!
Przygotowałam dla was kolejny przepis.

SKŁADNIKI
 OK. 25 - 30 SZTUK
1/2 cebuli
1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
1/2 - 1 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i wieprzowej łopatki)
50 g drobno zmielonej piersi kurczaka (opcjonalnie)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, szczypiorku
150 g ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego (zważone po ugotowaniu)
kilka dużych liści szpinaku (opcjonalnie)
6 - 8 suszonych grzybów mun
1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)

PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).
Wlać sos sojowy i sos rybny, mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać natkę, miętę, szczypiorek.
Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy, drobniutko posiekany szpinak i wcześniej ugotowane i posiekane (około 5 minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko (jajka) i wymieszać.
Naleśniki wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).
Smażyć partiami, w woku lub na patelni, na około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione nieco bardziej niż na zdjęciach).

To tyle w tym poście.
Pa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)

WSTĘP

Witamy serdecznie na naszym blogu

W poprzednich latach moi wychowankowie prowadzili kronikę klasową. Ówczesne prace dotyczyły przede wszystkim opisu szkolnej rzeczywistości. ...

POPULARNE WPISY