poniedziałek, 9 maja 2022

Leczo

Cześć wszystkim!

Witajcie w pierwszym moim poście w tym miesiącu. Przygotowałam dla was przepis na leczo.

SKŁADNIKI
 4 PORCJE
2 łyżki smalcu
2 cebule
200 g kiełbasy (np. wiejskiej, podsuszanej)
2 ząbki czosnku
3 papryki (np. żółta, czerwona, zielona)
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 500 ml przecieru pomidorowego - passaty z butelki lub kartonu)

PRZYGOTOWANIE
Do szerokiego garnka włożyć smalec, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut. Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez nasion ze środka komór) lub passatę pomidorową. Gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy jeśli używaliśmy świeżych pomidorów.

Do następnego postu.
Pa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)

WSTĘP

Witamy serdecznie na naszym blogu

W poprzednich latach moi wychowankowie prowadzili kronikę klasową. Ówczesne prace dotyczyły przede wszystkim opisu szkolnej rzeczywistości. ...

POPULARNE WPISY