wtorek, 26 kwietnia 2022

Zupa ogórkowa

Cześć wszystkim!
Przygotowlam przepis na zupę ogórkową.

Składniki na zupę ogórkową:

500 g żeberek wieprzowych (może być także łopatka wieprzowa lub skrzydełka z kurczaka)
2 litry wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
Pół selera
Kawałek pora
5 ziemniaków
500 g ogórków kiszonych (lub przecier ogórkowy)
150 ml śmietany do zup
Koperek
Kilka liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Najpierw zaczynamy od zrobienia wywaru. Mięso gotujemy na wodzie wraz z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Gdy się zagotuje, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na tarce ścieramy ogórki kiszone lub dodajemy gotowy przecier ogórkowy. Całość doprawiamy i gotujemy około 20 minut. Następnie odlewamy odrobinę zupy do osobnego garnka i dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy już się połączą, całość wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut. Na koniec można dodać posiekany koperek. 

To tyle.
Pa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)

WSTĘP

Witamy serdecznie na naszym blogu

W poprzednich latach moi wychowankowie prowadzili kronikę klasową. Ówczesne prace dotyczyły przede wszystkim opisu szkolnej rzeczywistości. ...

POPULARNE WPISY