Cześć wszystkim!
Przygotowlam przepis na zupę ogórkową.
500 g żeberek wieprzowych (może być także łopatka wieprzowa lub skrzydełka z kurczaka)
2 litry wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
Pół selera
Kawałek pora
5 ziemniaków
500 g ogórków kiszonych (lub przecier ogórkowy)
150 ml śmietany do zup
Koperek
Kilka liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw zaczynamy od zrobienia wywaru. Mięso gotujemy na wodzie wraz z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Gdy się zagotuje, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na tarce ścieramy ogórki kiszone lub dodajemy gotowy przecier ogórkowy. Całość doprawiamy i gotujemy około 20 minut. Następnie odlewamy odrobinę zupy do osobnego garnka i dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Gdy już się połączą, całość wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut. Na koniec można dodać posiekany koperek.
To tyle.
Pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)