środa, 6 kwietnia 2022

Lazania ze szpinakiem

 Cześć wszystkim!

Przygotowałam przepis na lazanie ze szpinakiem. 


Składniki:

makaron lasagne - 9 szt.

szpinak - 500 g

ser żółty - 20 dag

mleko - 100 ml

mąka - 2 łyżki stołowe

margaryna - 0.25 szt.

gałka muszkatołowa - 1 szczypta

sól - 1 szczypta

pieprz - 1 szczypta

olej - 2 łyżki stołowe


1. W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej kilka kropel oleju. Gotujemy w garnku płaty lazanii pojedynczo żeby się nie posklejały (chyba, że mamy duży garnek i zmieszczą się dwa obok siebie) do momentu gdy będą na wpół miękkie. Obgotowany makaron układamy na ściereczce by obeschnął.

2. Szpinak gotujemy i gdy się całkowicie rozmrozi w garnku przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. W małym garnuszku przyrządzamy zasmażkę: do roztopionej margaryny ( ok.1/4 kostki) dodajemy ok. łyżki mąki i mieszamy. Gdy margaryna połączy się z mąką dodajemy mniej niż pół szklanki mleka i chwilę gotujemy, aż grudki znikną. Zasmażkę dodajemy do szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty, doprawiając do smaku jeśli trzeba. Szpinak z zasmażką jest delikatniejszy i bardziej puszysty.

3. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy margarynę (1/4 kostki) i dodajemy trochę mąki (np.łyżkę) i trochę mleka stale mieszając drewnianą łyżką. W zależności ile chcemy uzyskać sosu, tyle dodajemy mąki i mleka. Koniecznie stopniowo, by nie porobiły się grudki. Kiedy sos ma już gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej

4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwami: najpierw płaty lazanii (w taki sposób by pokryły całe dno naczynia), na których rozsmarowujemy sos beszamelowy, później szpinak i trochę tartego sera i znowu płaty lazanii, sos, szpinak i tarty ser. Powinny wyjść z tego 3 warstwy. Ostatnią warstwę tworzą płaty lazanii, polane resztą sosu beszamelowego i posypane obficie resztą tartego sera. Ser dodatkowo możemy posypać ulubionymi ziołami np. bazylią, oregano lub ziołami prowansalskimi. Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok.20 minut. Wyjmujemy jak ser się zapiecze i zrumieni na lekko brązowy kolor.


To tyle w dzisiejszym poście.

Pa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)

WSTĘP

Witamy serdecznie na naszym blogu

W poprzednich latach moi wychowankowie prowadzili kronikę klasową. Ówczesne prace dotyczyły przede wszystkim opisu szkolnej rzeczywistości. ...

POPULARNE WPISY