Cześć wszystkim!
Przygotowałam przepis na gołąbki.
Składniki:
700 g mielonej łopatki wieprzowej
główka kapusty - białej lub włoskiej
1,5 szklanki bulionu lub odlanego rosołu
1 średnia cebula - około 200 g
łyżka oleju roślinnego
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Przepis na gołąbki
Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.
Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Zazwyczaj wybieram cebulę czosnkową lub zwykła białą, ale ta cukrowa też zbędzie dobra. Podsmażaj ją na oleju przez około 5 minut (lub trochę dłużej) i dodaj do miski ze zmielonym mięsem. Dodaj po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu oraz dwie łyżki bułki tartej. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj duży, szeroki garnek. Wlej wody do 1/3 jego wysokości. Włącz palnik. Liście kapusty można sparzyć na kilka sposobów. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba. Wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręć kapustę i poczekaj jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Zdejmuj po 2-3 liście. Zwijaj gołąbki i zdejmuj kolejne liście. (Z kapusty pekińskiej wystarczy zdjąć liście i zanurzyć je przez 2 minuty we wrzątku).
Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.
Umieść w dłoni porcję farszu wielkości mandarynki. Lekko ją spłaszcz, wydłuż i przenieś na liść przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu.
Zwiń tak partiami wszystkie gołąbki póki starczy Ci farszu. Wodę z garnka wylej. Na jego dnie ułóż kilka liści, które były już za małe do zwijania gołąbków. Układaj obok siebie gołąbki. Ułożysz zapewne 2-3 warstw. Jeśli boisz się, że liście kapusty umieszczone na dnie mogą się przypalić, to polecam wyłożyć tam wcześniej kilka plasterków słoniny.
Gołąbki zalej bulionem warzywnym lub drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym. Przykryj garnek i gotuj je na małej mocy przez około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia możesz dać łyżkę siekanej natki pietruszki lub koperku. Gołąbki podawaj od razu po ugotowaniu. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Polej je delikatnym, rzadkim lekko pomidorowym rosołem i posyp dodatkowo świeżo siekanym koperkiem lub też natką pietruszki.
To tyle na dzisiaj.
Pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)