Cześć wszystkim!
Już za chwilę zobaczysz deser – czekoladowa kula, który wygląda naprawdę cudownie, a do tego jest magiczny. Co czyni go magicznym? Pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, kula rozkłada się niczym kwiat.
Składniki:
1 tabliczka biała czekolada
2 szt. ciastka dowolne
1 gałka lody dowolne
15 szt maliny
15 szt. borówki
1 tabliczka mleczna czekolada
170 g śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
Połam białą czekoladę na kostki i włóż je do miseczki. Umieść miseczkę w mikrofali na minutę. Otwórz plastikową kulę i wlej do niej roztopioną białą czekoladę. Następnie zamknij kulę i poobracaj ją dookoła, aby czekolada dokładnie ją pokryła. Włóż do zamrażarki na 30 minut. Po 30 minutach otwórz plastikową formę i wyjmij z niej czekoladową kulę. Za pomocą gorącej łyżeczki wygładź krawędzie kuli. Opłucz talerz gorącą wodą i osusz go. Umieść kulę na talerzu. Dociśnij ją do niego i delikatnie pookręcaj kulę, jednocześnie cały czas dociskając ją do talerza. Podnieś kulę i odłóż ją na bok. Na środku talerza ułóż ciastka i gałkę lodów. Na ciastkach i lodach połóż kulę. Dociśnij kulę do talerza. Wokół kuli poukładaj maliny i borówki. Połam czekoladę mleczną na kostki i włóż je do miseczki. Dodaj śmietanę kremówkę. Włóż miseczkę do mikrofalówki na 1 minutę, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj. Polej kulę czekoladowym sosem i poczekaj, aż zacznie się rozkładać! Efekt jest wręcz wspaniały!
To tyle w dzisiejszym poście.
Pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)