piątek, 25 marca 2022

Czekoladowa kula

 Cześć wszystkim!

Już za chwilę zobaczysz deser – czekoladowa kula, który wygląda naprawdę cudownie, a do tego jest magiczny. Co czyni go magicznym? Pod wypływem gorącego sosu czekoladowego, kula rozkłada się niczym kwiat.



Składniki:

1 tabliczka biała czekolada

2 szt. ciastka dowolne

1 gałka lody dowolne

15 szt maliny

15 szt. borówki

1 tabliczka mleczna czekolada

170 g śmietana kremówka

Sposób przygotowania:

Połam białą czekoladę na kostki i włóż je do miseczki. Umieść miseczkę w mikrofali na minutę. Otwórz plastikową kulę i wlej do niej roztopioną białą czekoladę. Następnie zamknij kulę i poobracaj ją dookoła, aby czekolada dokładnie ją pokryła. Włóż do zamrażarki na 30 minut. Po 30 minutach otwórz plastikową formę i wyjmij z niej czekoladową kulę. Za pomocą gorącej łyżeczki wygładź krawędzie kuli. Opłucz talerz gorącą wodą i osusz go. Umieść kulę na talerzu. Dociśnij ją do niego i delikatnie pookręcaj kulę, jednocześnie cały czas dociskając ją do talerza. Podnieś kulę i odłóż ją na bok. Na środku talerza ułóż ciastka i gałkę lodów. Na ciastkach i lodach połóż kulę. Dociśnij kulę do talerza. Wokół kuli poukładaj maliny i borówki. Połam czekoladę mleczną na kostki i włóż je do miseczki. Dodaj śmietanę kremówkę. Włóż miseczkę do mikrofalówki na 1 minutę, a po wyjęciu dokładnie pomieszaj. Polej kulę czekoladowym sosem i poczekaj, aż zacznie się rozkładać! Efekt jest wręcz wspaniały!

 To tyle w dzisiejszym poście.

Pa!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)

WSTĘP

Witamy serdecznie na naszym blogu

W poprzednich latach moi wychowankowie prowadzili kronikę klasową. Ówczesne prace dotyczyły przede wszystkim opisu szkolnej rzeczywistości. ...

POPULARNE WPISY