Cześć wszystkim!
Dzisiaj przygotowałam przepis na pyszne ciasto budyniowe.
Składniki na ciasto
2 niepełne szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe - 2 x 40 g proszek bez cukru
szklanka oleju roślinnego - 250 ml
6 średnich jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Składniki na lukier mango
3 łyżki gęstej pulpy z mango
pół szklanki cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
CIASTO
Do małej miski przesiej proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do większej miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puch. Stopniowo, cienką strużką wlewaj olej - ciągle ubijaj masę mikserem.
Do kremu jajecznego dodawaj po jednej łyżce mieszankę mączną. Miksuj ciasto na małych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy (u mnie 20/30 cm) wysmarowanej olejem wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce z grzaniem góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 40 minutach ciasto powinno być już gotowe. Sprawdź je drewnianym patyczkiem.
Po wyłączeniu pieca, lekko uchyl drzwiczki. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto.
LUKIER
Pulpę z mango (z puszki lub zblendowany miąższ z dojrzałego owocu) umieść w rondelku. Dodaj cukier puder. Całość podgrzewaj na minimalnej mocy palnika. Cały czas mieszaj lukier i rozcieraj go łyżką. Nic się nie stanie, jeśli lukier się lekko zagotuje. Po kilku minutach zdejmij lukier z palnika i odstaw go do przestudzenia. Powinien być już gładki.
Gdy ciasto przestygnie, można je polukrować i posypać świeżo startą skórką z pomarańczy lub z cytryny.
To na tyle w tym poście.
Pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)