Cześć wszystkim!
Dzisiaj przygotowałam przepis na moje ulubione ciasto, czyli śmietankowy sernik na zimno z galaretkami.
SKŁADNIKI
16 PORCJI, PO 347 KCAL
4 galaretki w różnych kolorach np. malinowa, pomarańczowa, agrestowa i cytrynowa
1 mała paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki cytrynowe
500 g mascarpone (zimne)
500 ml śmietanki 30% (b. dobrze schłodzonej)
4 łyżki cukru pudru
opcjonalnie - owoce i mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotować oddzielnie 4 różnokolorowe galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody do każdej galaretki (czyli zamiast 2 szklanek dajemy 1 i 1/2 szklanki). Galaretki można przygotować dzień wcześniej i najlepiej schłodzić po ostudzeniu.
Wlać do 4 naczyń wyłożonych przezroczystą folią spożywczą, ostudzić i schłodzić, odczekać do całkowitego zastygnięcia (można przygotować dzień wcześniej).
Galaretki wyjąć na deskę i pokroić w kostkę. Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty.
Dwie galaretki cytrynowe przygotować łącznie w 1 i 1/2 szklanki wody. Całkowicie ostudzić (np. wstawić naczynie z galaretką w zimną wodę).
Do misy miksera wlać schłodzoną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na gęsty i puszysty krem, przez około 3 minuty. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawać tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę.
Dodać pokrojone galaretki zostawiając część do dekoracji i delikatnie wszystko wymieszać (część galaretek może się trochę rozpaść, ale nie trzeba się tym przejmować).
Wyłożyć do tortownicy i udekorować odłożonymi galaretkami. Schładzać przez kilka godzin w lodówce lub przez całą noc. Można udekorować owocami i miętą.
To tyle w dzisiejszym poście.
Pa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)