Jest niewielkim ptakiem wielkości miejskiego gołębia. Jest czarna z szarą głową, na której ma czarną okrągłąm czapeczkę. Ma białe tęczówki oczu, odcinające się wyraźnie od ciemnych piór. Podobnie jak gawron i wrona, może być ptakiem wędrownym. Najczęściej jednak jest ptakiem osiadłym często spotykanym w miastach. Kawki są wszystkiożerne, najczęściej jedzą jednak pędraki, owady, dżdżownice, gryzonie, ślimaki oraz nasiona. Są bardzo wścibskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Liczymy na dojrzałe komentarze, krytyczne również. Starajmy się jednak wzajemnie nie obrażać :)